Inför sommaren och lugnare stunder i hängmattan kan jag varmt rekommendera podden ”Dumma människor”, med Lisa Thomsgård och psykolog Björn Hedensjö (Acast).

Avsnitt 123 handlar om viljestyrka där Björns efterforskning visar på stora likheter med de nyckelfaktorer jag själv funnit när vi pratar självledarskap och självkontroll.

Somliga associerar viljestyrka med ett tjockt pannben. Jag skulle dock vilja nyansera synsättet då det snarare handlar om att proaktivt disponera kroppens energi och fokus.

Ett tydligt drag hos viljestarka individer är nämligen att de är nära sitt framtida jag med övertygelsen att de både vill och kan påverka sin framtid.

Det blir också drivmedlet i nuet när de tvingas kämpa. Ofta i visshet om att ansträngningen inte bara är önskvärd utan även fruktbar på så vis att den troligtvis leder till något gott. Vi kan ana att den energimässiga investeringen kommer att kännas mer belönande och lustfylld, jämförelsevis när vi hanterar livet reaktivt med begränsade marginaler för vad vi själva vill eller behöver.

Ett proaktivt förhållningssätt är även mer kompatibelt med en hjärna som i grunden försöker gissa sig fram i livet. Då kan vi också hjälpa hjärnan till fler medvetna val vilket i sin tur ger bättre beredskap att påverka det som är prioriterat i nuet.

Viljestyrkan går att träna upp

Det finurliga är att viljestyrka delvis är en färdighet som är utvecklingsbar. Det kan du göra genom att träna på att fullfölja dagliga och framför allt avsiktliga aktiviteter.

Så varför vänta! Ta tag i din viljestyrka direkt under stundande semester med följande träningstips och lås siktet på välbefinnande och en kroppsbudget i balans.

1. Avsikter som känns meningsfulla

Meningsfulla aktiviteter som överensstämmer med egna värderingar och behov stimulerar inre motivation och uthållighet. Det kan till exempel vara att under sommaren göra minst en daglig aktivitet som DU gissningsvis mår bra av.

”Idag VILL jag…”

2. Redan när du vaknar

Det är hjälpsamt att bestämma aktiviteten det första du gör när du vaknar. Det ger dig möjlighet att planera för när aktiviteten passar som allra bäst, typ att ta en 30 minuters löprunda precis innan lunch.

3. Kommunicera din avsikt

Det vi enbart sparar i huvudet bleknar lätt. Skriv ned din avsiktsförklaring på en lapp. Spara den gärna på ett väl synligt ställe eller med en notifikation i mobilen, alternativt avslöja den för någon i din närhet. Då blir det lättare att komma ihåg din ambition och du gör dig mer öppet ansvarig för att aktiviteterna blir av.

4. Specifikt, enkelt och realistiskt

Försäkra dig om att din avsikt är görbar genom att hålla aktiviteterna enkla. Tänk micro. Med realistiska ambitioner ökar chansen att avsikten fullföljs och att du oftare får känna dig nöjd i efterhand.

Det är exempelvis mer hälsosamt att sikta på att läsa ETT kapitel ur en efterlängtad roman än att plöja hela boken på en och samma dag. Särskilt om du vet med dig att ditt liv endast medger kortare stunder av ostörd tid.

5. Fantisera hoppfullt

Att hoppfullt fantisera om att klara utmaningar ger bättre mående, minskar oro och förbättrar problemlösningen i praktiken. Att mentalt förbereda sig konstruktivt på möjliga hinder eller mentala trösklar minskar även risken att bli tagen på sängen.

Med genomtänkta strategier ökar möjligheten att fullfölja din plan. Det kan till exempel vara att be din partner ta barnen till lekparken med avsikten att själv stanna hemma med en radiopodd i hörlurarna. Om än att det känns tveeggat eller egoistiskt.

Vinsten är att du skapar bättre förutsättningar att lyckas, det vill säga att i lugn och ro kunna lyssna till podden utan att bli avbruten och frustrerad. Dessutom med bonusen att när resten av familjen återvänder känner du större längtan och närvaro att lyssna in lekparksäventyren.

Minns att det vi tränar på blir vi bättre på. Du kommer också upptäcka att du på ett tämligen enkelt sätt kan påverka inte bara din viljestyrka utan även ditt mående.

Lycka till med träningen!

Vill du eller någon du känner ha en sparringpartner IRL eller lära er mer om lösningsfokus – välkommen att kontakta Pernilla på Mindleap!